Olympiades en wedstrijden

Naast de vele sportwedstrijden sporen we onze leerlingen ook elk jaar aan om hun brein te stretchen in de kangoeroewedstrijd, een internationale wiskundewedstrijd met jaarlijks meer dan 6 miljoen deelnemers.

Tijdens de laatste editie (2019) hebben 22 van onze leerlingen de provincieprijs (de beste 100 resultaten van West-Vlaanderen) gewonnen. Dat is wel straf!

Ook deelname aan de STEM-olympiade tijdens de lessen technieken is een jaarlijkse traditie. In het voorjaar van 2020 mochten we voor het 5de jaar op rij met een delegatie van onze school naar de finale van de STEM-olympiade in Brussel.

Aangespoord door onze enthousiaste leerkrachten Nederlands gaan de leerlingen ook jaarlijks de uitdaging aan om dé Junior Journalist van Ieper te worden.

De proclamatie van de Junior Journalist Wedstrijd gebeurt tijdens Toast Literair, georganiseerd door het Davidsfonds. Toveren met woorden, heerlijk is dat!

kangoeroefamilie
Naamloos
Davidsfonds JJ 6 (2)
Davidsfonds Ieper viert de Junior Journalist Laureaten op Toast Literair

Op zondagmorgen 21 januari organiseerde het Davidsfonds op maar liefst 170 plaatsen in Vlaanderen Toast Literair. Meer dan 10.000 deelnemers genoten van de grootste literaire brunch. Ook Davidsfonds Ieper kreeg 200 mensen over de vloer die enthousiast waren over het gevarieerde programma. Het centrale thema van de schrijfwedstrijd was Vriendschap. Het koor Stemband Hopchora uit Poperinge  bracht het publiek in de ban van hun muziek en Karl Mortier verraste jong en oud met enkele breinfijne experimenten.
En dan was er natuurlijk nog de prijsuitreiking van de Junior Journalist Wedstrijd. Ongeveer 230  kinderen uit basisscholen uit onze regio namen deel en het was Charlotte Deknudt Steeno uit Ieper die  met haar verhaal 'De weg naar echte vriendschap’’ de eerste prijs wegkaapte in de categorie derde graad basisonderwijs.  Charlotte zit in klas 6E van de basisschool Sint-Michiels in Ieper. De tweede prijs was voor Matéo Reynaert uit Ieper die school loopt in klas 6A in de basisschool Lyceum-Heilige Familie. Jarno Vandeghinste uit klas 5B van de basisschool De Mote kreeg de derde prijs.
De laureaat in de categorie eerste graad secundair onderwijs tso was Manon Arfeuille uit Ieper. Manon loopt school in 2 STVd in Immaculata Ieper en schreef een bijzonder mooi verhaal met als titel ‘Mijn engel'. De tweede prijs was voor Salomé Vermeersch uit Poperinge en de derde prijs ging naar Kato Melsens uit Hollebeke.
In de categorie eerste graad secundair onderwijs aso tenslotte was Mei-Lien Desloover uit Zonnebeke de primus. Mei-Lien zit in de 2 LA in het Lyceum in Ieper en haar verhaal ‘Door de ogen van een achtergelaten hondje’ was duidelijk het knapste stelwerkje. Ze haalde het voor Arthur Vannieuwenhuyze (tweede prijs) en Michiel Verleene (derde prijs).
Toast Literair werd tenslotte afgerond met een toost op 2018 aangeboden door Stad Ieper.

Op de foto de drie laureaten Manon Arfeuille (ee
Ook bij eerdere edities waren we trots op de laureaten uit het Lyceum.

Charlotte mag zich Junior Journalist West-Vlaanderen noemen!

Charlotte Engelhard uit Poelkapelle, leerling van het tweede Grieks-Latijn in het Lyceum Ieper, is de winnaar van de Davidsfonds Junior Journalist-wedstrijd West-Vlaanderen 2020.  In haar reeks (eerste graad secundair onderwijs) namen 812 leerlingen uit 21 scholen in de provincie West-Vlaanderen deel­.  Charlotte werd op Toast Literair van zondag 19 januari 2020 ook al gehuldigd als lokale winnaar van de preselectie georganiseerd door Davidsfonds Ieper (coördinator: Annelies Druart) waaraan 304 leerlingen uit 16 klassen deel­namen.

Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd in Vlaanderen georganiseerd door het Davidsfonds.  Jaarlijks nemen duizenden jongeren eraan deel.  Na de lokale ronde organiseert elke provincie een provinciale ronde.  Die had een apotheose moeten kennen op zondag 26 april 2020 in evenementenzaal Départ in Kortrijk maar de coronaperikelen staken daar een stokje voor.  Omdat er in de nabije toekomst niet veel perspectief is voor massaevents, besliste de provinciale werkgroep om de prijzen aan de hoofdwinnaars individueel te overhandigen.

Dit jaar was het centrale thema van de schrijfwedstrijd Buren.  De deelnemers mochten het thema vrij interpreteren en ze werden uitgedaagd om een origineel en creatief verhaal te schrijven. Charlotte leverde een puik werkje af onder de titel ‘De bloemenmeisjes’.

Naast een boekenbon en een deelnamepakket voor de zomerzoektocht van het Davidsfonds, kreeg Charlotte een voucher ter waarde van 400 euro voor een midweek aangeboden door Holiday Suites. Charlotte mocht op de foto (v.l.n.r.) samen met haar ma Stefanie Van Moeffaert, Hilde Uytterschaut (directeur Lyceum Ieper),  Dirk Debuysere (voorzitter Davidsfonds Ieper en lid van de provinciale werkgroep) en Annelies Druart (leerkracht Nederlands Lyceum en coördinator van de lokale wedstrijd).

Mathisse Beun (2GL) kaapt derde plaats weg op provinciale finale JJW

De Ieperse jury koos in januari 2019 het verhaal van Mathisse Beun als beste verhaal van de Junior Journalist Wedstrijd van het Davidsfonds. Mathisse mocht zich dus eerder al dé Junior Journalist van Ieper noemen!

Op 28 april 2019 werd hij samen met zijn familie naar De Panne uitgenodigd voor de provinciale finale. Van de vele West-Vlaamse inzendingen was het verhaal van Mathisse goed voor een podiumplaats!

We zijn als school best trots op dit jonge schrijverstalent.