Olympiades en wedstrijden

2022-06-24 The Big Challenge - 1

Eind april 2022 namen alle leerlingen van onze school deel aan de Franse Olymiade Olyfran. Op de foto zien we alle leerlingen die bij de eerste 10% van onze school hoorden. De eerste vijf procent kregen een certificaat en de volgende vijf procent een diploma. Daarnaast kregen we vanuit de organisatie 23 bioscooptickets die we vandaag hebben verdeeld onder de beste deelnemers.
We sleepten met onze school ook één van de hoofdprijzen in de wacht. Bas scoorde een taalvakantie ter waarde van 665 euro. Proficiat aan alle deelnemers! 

Myguelle Nevejan (14) wint nationale finale Junior Journalistwedstrijd

Uit meer dan zestig inzendingen heeft de nationale jury van het Davidsfonds het verhaal van de Langemarkse Myguelle Nevejan als het beste verhaal van Vlaanderen en Brussel gekozen. Van een uitzonderlijke prestatie gesproken! Op zondag 24 april mocht deze vlotte jongedame in het bijzijn van haar familie in het Vlaams Parlement haar prijs in ontvangst nemen.

Elk jaar organiseert het Davidsfonds de Junior Journalistwedstrijd, dé grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen en Brussel. Davidsfonds afdeling Ieper maakte de leerlingen van de eerste graad warm om aan deze schrijfwedstrijd met als thema ‘De wereld na 2030’ deel te nemen. Ruim 300 leerlingen uit de eerste graad van de Ieperse secundaire scholen kropen in hun pen. Uiteindelijk kwamen zeventien verhalen in aanmerking voor een prijs. Op 23 januari 2022 vond de plaatselijke finale tijdens Toast Literair plaats. Myguelle Nevejan, een leerlinge uit het tweede jaar Moderne Talen & Wetenschappen in het Lyceum,  wist de Ieperse jury het meest te bekoren met haar verhaal getiteld ‘Ugari’. Zij sleepte hier de eerste prijs in de wacht.

Het verhaal van de winnares stootte meteen door naar de nationale finale. Een jury van bekende auteurs, journalisten en vakexperten boog zich over meer dan zestig inzendingen en koos er het verhaal van Myguelle als het beste verhaal uit. De jonge schrijfster mag zich een jaar lang dé beste junior journalist van Vlaanderen en Brussel noemen in de reeks eerste graad secundair onderwijs.

We zijn bijzonder trots dat onze leerlinge deze prijs in de wacht sleepte. Het is trouwens al meer dan 30 jaar geleden dat iemand van Davidsfonds afdeling Ieper de nationale finale won! Myguelle schrijft dus geschiedenis!

Benieuwd naar het verhaal van Myguelle? Klik op het verhaal Ugari om te genieten van het schrijftalent van Myguelle.

Bekijk hier de reportage op WTV.

Deelnemen is belangrijker dan winnen.
 
Woensdagnamiddag 22 september 2021 was een openingsknaller van formaat voor onze nieuwe schoolsportkalender.
Maar liefst 43 leerlingen in paarswitte Lyeum T-shirts gaven het beste van zichzelf.
 
Fantastisch om te zien, knappe inzet en veel tevreden gezichten.
 
Ook een dikke pluim voor onze leerlingen die het podium haalden, maar liefst 4x podium waarvan eentje volledig paars gekleurd bij de meisjes. Wat een weelde!
 
Aan allen een dikke proficiat, de sportieve toon is alvast gezet. 

Naast de vele sportwedstrijden sporen we onze leerlingen ook elk jaar aan om hun brein te stretchen in de kangoeroewedstrijd, een internationale wiskundewedstrijd met jaarlijks meer dan 6 miljoen deelnemers.

Euroclassica is een wedstrijd waarbij leerlingen Latijn en Grieks uit 23 verschillende landen zich buigen over de taal en cultuur van de Romeinen en Grieken. Ook de leerlingen Latijn en Grieks van het Lyceum nemen ieder jaar met veel succes deel aan deze internationale olympiade. 

 

Deelname aan de STEM-olympiade tijdens de lessen techniek is ook een jaarlijkse traditie. In het voorjaar van 2020 mochten we voor het 5de jaar op rij met een delegatie van onze school naar de finale van de STEM-olympiade in Brussel. In 2022 strijden we van 7 tot 18 februari voor een podiumplaats!

kangoeroefamilie
Knipsel

Verder staat ook The Big Challenge op ons programma. The Big Challenge is een wedstrijd waar verschillende scholen in de Benelux aan deelnemen om te bewijzen hoe goed hun leerlingen de Engelse grammatica, woordenschat en cultuur beheersen. In de laatste editie (2021) namen meer dan 100 leerlingen van ‘t Lyceum het op tegen verschillende andere scholen in de Benelux. 

Op 1 juni 2021 werd een deelname aan de The Big Challenge bekroond met hoofdprijzen voor 3 van onze leerlingen. Mona Ameloot (1MTWa) werd voor het eerste jaar nationaal kampioen met een score van 342,50/350. Johannes Morisse (2GLAa) werd voor het tweede jaar nationaal kampioen met een indrukwekkende score van 350/350. Warre Planquette (2LATa) wist de tweede plaats in de nationale ranking te bemachtigen met een score van 343,75/350. Het trio werd elk beloond met een nationale beker. Mona en Johannes mochten daarenboven elk met een splinternieuwe tablet naar huis, terwijl Warre met een bluetooth koptelefoon kan pronken.

Knipsel

Aangespoord door onze enthousiaste leerkrachten Nederlands gaan de leerlingen ook jaarlijks de uitdaging aan om dé Junior Journalist van Ieper te worden.  De proclamatie van de Junior Journalist Wedstrijd (Vlaanderens grootste schrijfwedstrijd voor jongeren) gebeurt tijdens Toast Literair, georganiseerd door het Davidsfonds. Met Toast Literair wil het Davidsfonds ook een van de prioritaire pijlers van hun werking in de kijker plaatsen: taal en literatuur. Via taal verbind je mensen en culturen en dat is wat het Davidsfonds ook daadwerkelijk doet. Een bruggenbouwer zijn waar mensen cultuur samen laten beleven, vandaar ook de slogan: cultuur beleef je samen.

 

In 2022 kropen leerlingen van het tweede jaar in hun pen om een verhaal te schrijven met als thema ‘de wereld na 2030’. Uit elke klas stuurden de leraren Nederlands het beste verhaal naar de jury door. Op 23 januari kregen deze leerlingen dan eindelijk te horen wat de jury van hun verhaal vond en Myguelle Nevejan uit 2MTWe won deze wedstrijd! Het verhaal met als titel ‘Ugari’ omschreef de jury als adembenemend omwille van de spannende scènes die Myguelle heel filmisch wist te omschrijven. Met haar verhaal neemt ze nu aan de nationale finale deel.

 

De tweede plaats was voor Justine Vaux uit 2MTWd. Lentel Victoor uit 2LATc bemachtigde de derde podiumplaats. De prijs, een boekenpakket, kregen de deelnemers van het Lyceum nadien op school! Proficiat aan alle winnaars!

Karl Mortier, lid van Davidsfonds Ieper heeft tijdens de proclamatie samengevat en getekend met deze prachtige mindmap als resultaat.

In 2021 hebben 250 leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs uit Ieper en omgeving deelgenomen aan de schrijfwedstrijd. 14 van die verhalen haalden de finale. Uit die 14 verhalen koos de jury uiteindelijk de 4 beste.

 

Op zondag 24 januari 2021 vond de digitale prijsuitreiking van de Junior Journalist Wedstrijd van het Davidsfonds plaats. Alle leerlingen van het tweede jaar kropen in hun pen om een verhaal te schrijven met als thema ‘schatten’. Uit elke klas stuurden de leraren Nederlands het beste verhaal naar de jury door. Zondag kregen deze leerlingen dan eindelijk te horen wat de jury van hun verhaal vond.

 

Anouk Muylle uit 2GLAb won deze wedstrijd. Het verhaal met als titel ‘De 13 sleutels’ omschreef de jury als ‘tof multicultureel’, ‘klaar om verfilmd te worden’ en ‘het ademt Zuid-Afrika’. De rijke taal die Anouk gebruikte, was zeker een pluspunt. Anouk Fieuw (2MTWd) en Bo De Wulf (2WMTc) deelden de tweede plaats. In het Lyceum hebben we dus heel wat schrijftalent.

Centraal op de foto zien we Anouk Muylle, de laureaat voor het secundair onderwijs. Naast haar staat Jarl Van De Weghe, zoon van mevrouw De Splenter, die de laureaat was voor het basisonderwijs.
Davidsfonds JJ 6 (2)
Davidsfonds Ieper viert de Junior Journalist Laureaten op Toast Literair
 
Op zondagmorgen 21 januari organiseerde het Davidsfonds op maar liefst 170 plaatsen in Vlaanderen Toast Literair. Meer dan 10.000 deelnemers genoten van de grootste literaire brunch. Ook Davidsfonds Ieper kreeg 200 mensen over de vloer die enthousiast waren over het gevarieerde programma. Het centrale thema van de schrijfwedstrijd was Vriendschap. Het koor Stemband Hopchora uit Poperinge  bracht het publiek in de ban van hun muziek en Karl Mortier verraste jong en oud met enkele breinfijne experimenten. 
En dan was er natuurlijk nog de prijsuitreiking van de Junior Journalist Wedstrijd. Ongeveer 230  kinderen uit basisscholen uit onze regio namen deel en het was Charlotte Deknudt Steeno uit Ieper die  met haar verhaal 'De weg naar echte vriendschap’’ de eerste prijs wegkaapte in de categorie derde graad basisonderwijs.  Charlotte zit in klas 6E van de basisschool Sint-Michiels in Ieper. De tweede prijs was voor Matéo Reynaert uit Ieper die school loopt in klas 6A in de basisschool Lyceum-Heilige Familie. Jarno Vandeghinste uit klas 5B van de basisschool De Mote kreeg de derde prijs. 
De laureaat in de categorie eerste graad secundair onderwijs tso was Manon Arfeuille uit Ieper. Manon loopt school in 2 STVd in Immaculata Ieper en schreef een bijzonder mooi verhaal met als titel ‘Mijn engel'. De tweede prijs was voor Salomé Vermeersch uit Poperinge en de derde prijs ging naar Kato Melsens uit Hollebeke. 
In de categorie eerste graad secundair onderwijs aso tenslotte was Mei-Lien Desloover uit Zonnebeke de primus. Mei-Lien zit in de 2 LA in het Lyceum in Ieper en haar verhaal ‘Door de ogen van een achtergelaten hondje’ was duidelijk het knapste stelwerkje. Ze haalde het voor Arthur Vannieuwenhuyze (tweede prijs) en Michiel Verleene (derde prijs).
Toast Literair werd tenslotte afgerond met een toost op 2018 aangeboden door Stad Ieper.
 
Op de foto de drie laureaten Manon Arfeuille (ee
Ook bij eerdere edities waren we trots op de laureaten uit het Lyceum.
 

Charlotte mocht zich in 2020 Junior Journalist West-Vlaanderen noemen!

 

 

Charlotte Engelhard uit Poelkapelle, leerling van het tweede Grieks-Latijn in het Lyceum Ieper, is de winnaar van de Davidsfonds Junior Journalist-wedstrijd West-Vlaanderen 2020.  In haar reeks (eerste graad secundair onderwijs) namen 812 leerlingen uit 21 scholen in de provincie West-Vlaanderen deel­.  Charlotte werd op Toast Literair van zondag 19 januari 2020 ook al gehuldigd als lokale winnaar van de preselectie georganiseerd door Davidsfonds Ieper (coördinator: Annelies Druart) waaraan 304 leerlingen uit 16 klassen deel­namen.

 

 

Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd in Vlaanderen georganiseerd door het Davidsfonds.  Jaarlijks nemen duizenden jongeren eraan deel.  Na de lokale ronde organiseert elke provincie een provinciale ronde.  Die had een apotheose moeten kennen op zondag 26 april 2020 in evenementenzaal Départ in Kortrijk maar de coronaperikelen staken daar een stokje voor.  Omdat er in de nabije toekomst niet veel perspectief is voor massaevents, besliste de provinciale werkgroep om de prijzen aan de hoofdwinnaars individueel te overhandigen.

 

In 2020 was het centrale thema van de schrijfwedstrijd Buren.  De deelnemers mochten het thema vrij interpreteren en ze werden uitgedaagd om een origineel en creatief verhaal te schrijven. Charlotte leverde een puik werkje af onder de titel ‘De bloemenmeisjes’.

 

 

Naast een boekenbon en een deelnamepakket voor de zomerzoektocht van het Davidsfonds, kreeg Charlotte een voucher ter waarde van 400 euro voor een midweek aangeboden door Holiday Suites. Charlotte mocht op de foto (v.l.n.r.) samen met haar ma Stefanie Van Moeffaert, Hilde Uytterschaut (directeur Lyceum Ieper),  Dirk Debuysere (voorzitter Davidsfonds Ieper en lid van de provinciale werkgroep) en Annelies Druart (leerkracht Nederlands Lyceum en coördinator van de lokale wedstrijd).