Olympiades en wedstrijden

Naast de vele sportwedstrijden sporen we onze leerlingen ook elk jaar aan om hun brein te stretchen in de kangoeroewedstrijd, een internationale wiskundewedstrijd met jaarlijks meer dan 6 miljoen deelnemers.

Tijdens de laatste editie (2019) hebben 22 van onze leerlingen de provincieprijs (de beste 100 resultaten van West-Vlaanderen) gewonnen. Dat is wel straf!

Ook deelname aan de STEM-olympiade tijdens de lessen technieken is een jaarlijkse traditie. In het voorjaar van 2020 mochten we voor het 5de jaar op rij met een delegatie van onze school naar de finale van de STEM-olympiade in Brussel.

Aangespoord door onze enthousiaste leerkrachten Nederlands gaan de leerlingen ook jaarlijks de uitdaging aan om dé Junior Journalist van Ieper te worden.

De proclamatie van de Junior Journalist Wedstrijd gebeurt tijdens Toast Literair, georganiseerd door het Davidsfonds. Toveren met woorden, heerlijk is dat!

kangoeroefamilie
Naamloos
2020-02-21 STEM-finalisten
Toast Literair 2020-01-19
Davidsfonds Ieper viert de Junior Journalist Laureaten op Toast Literair

Op zondagmorgen 21 januari organiseerde het Davidsfonds op maar liefst 170 plaatsen in Vlaanderen Toast Literair. Meer dan 10.000 deelnemers genoten van de grootste literaire brunch. Ook Davidsfonds Ieper kreeg 200 mensen over de vloer die enthousiast waren over het gevarieerde programma. Het centrale thema van de schrijfwedstrijd was Vriendschap. Het koor Stemband Hopchora uit Poperinge  bracht het publiek in de ban van hun muziek en Karl Mortier verraste jong en oud met enkele breinfijne experimenten.
En dan was er natuurlijk nog de prijsuitreiking van de Junior Journalist Wedstrijd. Ongeveer 230  kinderen uit basisscholen uit onze regio namen deel en het was Charlotte Deknudt Steeno uit Ieper die  met haar verhaal 'De weg naar echte vriendschap’’ de eerste prijs wegkaapte in de categorie derde graad basisonderwijs.  Charlotte zit in klas 6E van de basisschool Sint-Michiels in Ieper. De tweede prijs was voor Matéo Reynaert uit Ieper die school loopt in klas 6A in de basisschool Lyceum-Heilige Familie. Jarno Vandeghinste uit klas 5B van de basisschool De Mote kreeg de derde prijs.
De laureaat in de categorie eerste graad secundair onderwijs tso was Manon Arfeuille uit Ieper. Manon loopt school in 2 STVd in Immaculata Ieper en schreef een bijzonder mooi verhaal met als titel ‘Mijn engel'. De tweede prijs was voor Salomé Vermeersch uit Poperinge en de derde prijs ging naar Kato Melsens uit Hollebeke.
In de categorie eerste graad secundair onderwijs aso tenslotte was Mei-Lien Desloover uit Zonnebeke de primus. Mei-Lien zit in de 2 LA in het Lyceum in Ieper en haar verhaal ‘Door de ogen van een achtergelaten hondje’ was duidelijk het knapste stelwerkje. Ze haalde het voor Arthur Vannieuwenhuyze (tweede prijs) en Michiel Verleene (derde prijs).
Toast Literair werd tenslotte afgerond met een toost op 2018 aangeboden door Stad Ieper.

Op de foto de drie laureaten Manon Arfeuille (ee
Ook bij eerdere edities waren we trots op de laureaten uit het Lyceum.

Onze Charlotte Engelhard (uit 2de Grieks-Latijn) is dé Junior Journalist van Ieper!

Op zondag 19 januari werd tijdens Toast Literair traditiegetrouw de prijsuitreiking gehouden van de Junior Journalist-wedstrijd van het Davidsfonds.

Alle leerlingen van het tweede jaar van het Lyceum namen tijdens de lessen Nederlands aan deze schrijfwedstrijd deel. Uit elke klas werd één winnaar geselecteerd die naar de volgende ronde doorstootte. Uit alle vijftien inzendingen van verschillende Ieperse scholen, eindigden drie Lyceumleerlingen aan de top.

Het thema dit jaar was ‘buren’. Het was een dankbaar onderwerp om over te schrijven. “Ook al kaderden alle inzendingen binnen dit thema, toch was er een grote verscheidenheid”, aldus de jury.

Proficiat aan Fran Geldof, Thimo Lerminez, Ewoud Revyn, Len Cherchye, Chelsey Gryson, Zita Malfait, Febe Denys en Edward Maes met hun gedeelde vijfde plaats.

De derde prijs ging naar Martijn Lernout uit 2MWf. Marthe Lansweert (2LAb) kaapte de tweede prijs weg.

Uiteindelijk ging Charlotte Engelhard met de titel van ‘Junior journalist’ aan de haal. Haar verhaal ‘De bloemenmeisjes’ was volgens de jury duidelijk het knapste stelwerkje.

Het schitterende verhaal van Charlotte Engelhard neemt ook aan de provinciale finale deel waarvan het slotevenement op zondag 26 april in Kortrijk plaatsvindt. We wensen Charlotte veel succes en hopen dat zij ook daar in de prijzen valt!

Mathisse Beun (2GL) kaapt derde plaats weg op provinciale finale JJW

De Ieperse jury koos in januari 2019 het verhaal van Mathisse Beun als beste verhaal van de Junior Journalist Wedstrijd van het Davidsfonds. Mathisse mocht zich dus eerder al dé Junior Journalist van Ieper noemen!

Op 28 april 2019 werd hij samen met zijn familie naar De Panne uitgenodigd voor de provinciale finale. Van de vele West-Vlaamse inzendingen was het verhaal van Mathisse goed voor een podiumplaats!

We zijn als school best trots op dit jonge schrijverstalent.