2de jaar

Voor de leerlingen van het tweede jaar is er in het schooljaar 2020-2021 in het Lyceum keuze uit vier opties: Latijn, Grieks-Latijn, Moderne talen & Wetenschappen of Wetenschappen & Moderne talen.

2de LATIJN

In de basisoptie Latijn verdiepen we ons, naast de algemene vorming, verder in de Latijnse taal: we zoomen onder andere in op het werkwoord en de naamvallen en bouwen zo verder op de stevige basis die in het eerste jaar werd gelegd. Je taalinzicht vaart er wel bij! Ook wat de lectuur betreft, zetten we grote stappen vooruit door bewerkte authentieke teksten te lezen, vaak met een link naar historische topics. In de cultuurlessen reizen we heel wat af, met als hoogtepunt een échte excursie naar Valkenburg (Nederland) en Xanten (Duitsland), speurend naar sporen uit het verleden. Interessante uitdagingen genoeg op je bord in vijf lesuren Latijn per week, dus!

2de GRIEKS-LATIJN

Wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld om een tweede klassieke taal te leren? Dan is de basisoptie Grieks-Latijn voor jou de geknipte richting! Je leert een nieuw alfabet en achterhaalt via de Griekse woordenschat hoeveel Nederlandse woorden met het Grieks verwant zijn. Je ontdekt dat ook de Grieken naamvallen gebruiken en dat hun mythologische verhalen echt om van te snoepen zijn. Naast 2 lesuren Grieks per week staan er ook 4 uur Latijn op het programma. Een ideale combinatie voor wie graag uitgedaagd wordt door talen en cultuur en de leerstof van de algemene vakken vlot weet te verwerken.

2de Moderne talen & Wetenschappen

Heb je een grote interesse in moderne talen, dan is deze richting een aanrader!
In dit leerpad komen, naast de brede algemene vorming, voornamelijk moderne talen en wetenschappen aan bod. De nadruk ligt hierbij op het nieuwe vak ‘Moderne talen’, waarin je je gedurende 3 lesuren per week je taalvaardigheid vergroot in zowel Nederlands, Frans als Engels. Je leert de cultuur van verschillende landen beter kennen en je gaat er creatief mee aan de slag. In het vak ‘Wetenschappen’ (2 lesuren per week) experimenteer je op basis van de wetenschappelijke onderzoeksmethode. In het vak ‘Mens en economie’ maak je ook kennis met economische en humane wetenschappen.

2de Wetenschappen & Moderne talen

Heb je een grote interesse in wetenschappen en wiskunde, dan is deze richting een aanrader!
In dit laatste leerpad komen, naast de brede algemene vorming, voornamelijk wetenschappen en moderne talen aan bod. De nadruk ligt bij dit leerpad op het nieuwe vak ‘Wetenschappen’, waarin je gedurende 3 lesuren per week uitgebreid experimenteert op basis van de wetenschappelijke onderzoeksmethode. In het nieuwe vak ‘Moderne talen’ (2 lesuren per week) vergroot je je taalvaardigheid in zowel Nederlands, Frans als Engels. In deze keuzeoptie krijg je ook een extra uur wiskunde, waarin uitdagende leerstof en moeilijkere oefeningen aan een sneller tempo aan bod komen.

LESSENTABEL