2de jaar

Voor de leerlingen van het tweede jaar is er in het schooljaar 2021-2022 in het Lyceum keuze uit vijf opties:

• Latijn, optie wiskunde,
  • Latijn, optie mens&economie,
  • Grieks-Latijn,
  • Moderne talen & Wetenschappen, optie wetenschappen,
  • Moderne talen & Wetenschappen, optie talen.

2de Latijn

In het leerpad Latijn verdiepen we ons, naast de algemene vorming, verder in de Latijnse taal: we zoomen onder andere in op het werkwoord en de naamvallen en bouwen zo verder op de stevige basis die in het eerste jaar werd gelegd. Je taalinzicht vaart er wel bij! Ook wat de lectuur betreft, zetten we grote stappen vooruit door bewerkte authentieke teksten te lezen, vaak met een link naar historische topics. In de cultuurlessen reizen we heel wat af, met als hoogtepunt een échte excursie naar Valkenburg (Nederland) en Xanten (Duitsland), speurend naar sporen uit het verleden. Interessante uitdagingen genoeg op je bord in vijf lesuren Latijn per week, dus!

In het leerpad Latijn kan je de keuze maken uit een extra lesuur uitdagende wiskunde of een lesuur mens&economie.

Kies je voor de optie wiskunde, dan krijg je wekelijks een extra uur wiskunde, waarbij uitdagende leerstof en moeilijkere oefeningen aan een sneller tempo aan bod komen.

Ga je voor de optie mens&economie, dan maak je wekelijks één uur kennis met economische en humane wetenschappen.

2de Grieks-Latijn

Wordt je nieuwsgierigheid geprikkeld om een tweede klassieke taal te leren? Dan is het leerpad Grieks-Latijn voor jou de geknipte richting! Je leert een nieuw alfabet en achterhaalt via de Griekse woordenschat hoeveel Nederlandse woorden met het Grieks verwant zijn.

Je ontdekt dat ook de Grieken naamvallen gebruiken en dat hun mythologische verhalen echt om van te snoepen zijn. Naast 3 lesuren Grieks per week staan er ook 4 uur Latijn op het programma. Een ideale combinatie voor wie graag uitgedaagd wordt door talen en cultuur en de leerstof van de algemene vakken vlot weet te verwerken.

2de Moderne talen & Wetenschappen

Heb je een grote interesse in moderne talen en wetenschappen, dan is deze richting een aanrader!

In dit leerpad kom je, naast de brede algemene vorming, 5 uren per week in contact met de vakken ‘Moderne talen’ en ‘Wetenschappen’.

Kies je voor de optie talen, dan volg je 3 uur per week het vak ‘Moderne talen’ en 2 uur per week het vak ‘Wetenschappen’. In het bijkomende vak ‘Mens&Economie’ maak je 1 uur per week kennis met economische en humane wetenschappen.

In het vak ‘Moderne talen’ vergroot je je taalvaardigheid in zowel Nederlands, Frans als Engels. Je leert de cultuur van verschillende landen beter kennen en je gaat er creatief mee aan de slag.

Benieuwd naar het vak ‘Moderne talen’? Bekijk het hier.

Ga je voor de optie wetenschappen, dan krijg je 3 uur per week het vak ‘Wetenschappen’ en 2 uur per week het vak ‘Moderne talen’. Bij deze optie krijg je bovendien wekelijks een extra uur wiskunde, waarbij uitdagende leerstof en moeilijkere oefeningen aan een sneller tempo aan bod komen.

In het vak ‘Wetenschappen’ maak je kennis met biologie, fysica en chemie.

Nadat je zelf individueel of in kleine groepjes experimenten hebt uitgevoerd, volgt de theorie en de oefeningen. Daarnaast ga je in de projecten zelfstandiger aan het werk.

Benieuwd naar het vak ‘Wetenschappen’? Bekijk het hier.

LESSENTABEL